„Aby Święta Bożego Narodzenia
były Bliskością i Spokojem,
a Nowy Rok – Dobrym Czasem” /Konstanty Ildefons Gałczyński/
Święta Bożego Narodzenia to łamany opłatek, zapach potraw wśród tlących się świec i przede wszystkim radość przeżywania wyjątkowych chwil w rodzinnym gronie. W ten jeden mroźny, grudniowy wieczór pozbywamy się wszelkich trosk. Wszyscy gromadzą się przy stole, który ugina się pod ciężarem dań.
Oskar Wilde mawiał, że „po dobrym obiedzie człowiek jest skłonny wszystkim wybaczać”. Zobaczmy więc, jakie potrawy pojawiają się na świątecznych stołach w innych krajach.
Jak być domową boginią : wypieki i przysmaki kojące duszę / Nigella Lawson ; zdjęcia Petrina Tinslay ; [tł. Katarzyna Skarżyńska]. - Warszawa : "Filo", 2011, sygn. 100803
Grzane wino z korzeniami
Składniki: 1 butelka czerwonego wina,60 ml (4 łyżki) ciemnego rumu,125 ml herbaty Earl Grey,1 pomarańcza pokrojona na ćwiartki, każda ćwiartka nakłuta goździkiem,2 kawałki kory cynamonowej,1 gwiazdka anyżu,1 łyżka ciemnego cukru,1 łyżka miodu
Wykonanie: połącz wszystkie składniki w rondlu, zagrzej prawie do wrzenia, lecz zanim aromatyczne wino rzeczywiście zawrze, maksymalnie zmniejsz płomień
i nalewaj chochelką bardzo ciepłe do wszystkich szklanek które wpadną ci
w ręceJ
Smaki z Fjallbacki / Camilla Läckberg, Christian Hellberg ; zdj. Niklad Barnstone ; przeł. Inga Sawicka. - Warszawa : "Czarna Owca", 2012, sygn. 102870
Trufle czekoladowe z solą morską
Składniki: 600 g czekolady mlecznej, 250 g czekolady gorzkiej,100 g masła,
500 ml śmietany kremówki, ½ łyżki soli morskiej, 150 ml cukru, 3 łyżki glukozy
Posiekaj czekoladę i roztop z masłem w kąpieli wodnej.
Wykonanie: zagotuj śmietanę z solą. Cukier i glikozę podgrzej do temp. 105 st. C, wlej śmietankę i gotuj ok. 2 minut. Studź przez 10 minut. Zalej płynem roztopioną czekoladę i dobrze wymieszaj foremkę wyłóż folią spożywczą, wlej do niej masę truflową. Wstaw do lodówki na 2 godz. Po wyjęciu pokrój w kostkę i oprósz kakao. Przed podaniem posyp odrobiną soli.
Apetyczna panna Dahl / Sophie Dahl ; fot. Jan Baldwin ; [przekł. z jęz. ang. Katarzyna Skarżyńska]. - Warszawa : "Filo", 2011, sygn. 100792
Świąteczna czerwona kapusta
Składniki: 900 g czerwonej kapusty, 450g cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki,
450 g jabłek, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych na grube plastry, 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane, sól, pieprz, 2 łyżki kminku, 3 łyżki cukru czcinowego, 3 łyżki białego octu winnego lub octu jabłkowego, 4 łyżki cedru jabłkowego, trochę porto 2 łyżki masła
Wykonanie: rozgrzej piekarnik do 1500C (1300C z termoobiegiem). Przygotuj kapustę: wyrzuć twarde zewnętrzne liście i poszatkuj ją. W dużym garnku zacznij układać warstwami: kapustę, cebulę, jabłka, sól i pieprz dodając od czasu do czasu trochę czosnku, kminku i brązowego cukru. Powtarzaj te czynności, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Dodaj ocet, cydr, trochę porto i masło. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika mniej więcej na trzy godziny. Kapustę bez trudu można podgrzać, wiec zrób ją dzień wcześniej. Żeby trochę się przegryzła.
Życzymy wszystkim smacznych i wesołych świąt Bożego Narodzenia!
oprac. Ewa Wicherska